Saturday, 8 December 2012

MaKaNaN
Pada era globalisasi, masyarakat mempunyai banyak pilihan jenis makanan dan minuman. Pelbagai jenis makanan ditawarkan seperti makanan segar, makanan segera, dan makanan segera (fast food) dari luar negeri. Makanan segera dan cepat saji merupakan makanan yang cukup digemari. Makanan segera banyak digemari kerana praktikal dan sesuai dengan keadaan masyarakat pada era globalisasi yang cukup sibuk. Kita harus memeperhatikan pola pemakanan   yang kita makan. Kerana tidak semua makanan segera  berkhasiat, baik dan menyihatkan. Makanan tradisional pun jauh lebih baik dan sihat untuk dimakan.
Malaysia semakin mencecah tingkat kemajuan yang sama tarafnya dengan dunia- dunia maju yang lain seperti Jepun, Amerika dan sebagainya. Bak kata pepatah, Malaysia sudah hampir ‘duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi’ dengan negara- negara tersebut apabila globalisasi semakin berkembang pesat. Oleh yang demikian, negara- negara yang terasa bahawa negara mereka akan terancam oleh kemajuan globalisasi ini telah menjalankan beberapa taktik antaranya dengan menguasai sumber makanan masyarakat Malaysia.
Atas sebab globalisasi inilah munculnya McDonalds, Coca-cola, Pizza Hut, Wendy Hamburgers di Malaysia, yang telah menyebabkan masyarakat Malaysia semakin mengikut pemakanan ala barat sekaligus melupakan budaya makanan Malaysia seperti nasi lemak, rendang, ulam-ulaman dan sebagainya yang berkhasiat. Makanan-makanan ini mendapat sambutan yang hebat atas beberapa faktor antaranya adalah sumber makanan yang mudah didapati, ringkas dan cepat berbanding makanan yang perlu dimasak. 
Dengan wujudnya globalisasi juga, semakin banyak makanan telah dijadikan makanan segera. Melalui apa yang diperhatikan makanan segera telah semakin berkembang pesat dan mendapat sambutan hebat daripada semua golongan masyarakat Malaysia. Antara contoh makanan segera adalah roti canai segera, karipap segera, kari segera, sate segera dan pelbagai lagi. Makanan segera mendapat sambutan hebat kerana makanan tersebut boleh disimpan lama. Di sini dapat kita ketahui bahawa makanan tersebut pastilah telah dicampurkan dengan bahan pengawet yang membolehkan makanan tersebut tahan lebih lama berbanding bahan makanan yang tiada bahan pengawet. Keupayaan mempertahankan keutuhan budaya tempatan ini, bagaimana pun, semakin tergugat kerana angkara suatu proses baru yang dipanggil globalisasi, meskipun dilemma globalisasi bukanlah sesuatu yang tidak dapat dielakkan (lihat misalnya Ugarteche, 2000; Mittleman 1996) Terdapat beberapa kategori kebudayaan di dunia ini yang telahpun terglobal seperti Budaya Makan -Makanan Jepun sudah ada di Amerika. Makanan Amerika pula semakin popular di Jepun. Contohnya, McDonalds mempunyai 10,500 restoran di 50 buah negara di dunia Kentucky Fried Chicken mempunyai lebih daripada 7,750 restoran di 58 buah Negara.


KESAN GLOBALISASI MAKANAN

 Seperti mana yang kita lihat sekarang ini, makanan Jepun sudah ada di mana-mana.Restoran serta francais yang mengedarkan makanan Jepun juga tumbuh bak cendawan selepas hujan. Makanan dari Negara Amerika pula semakin popular di Jepun serta serata negara lain. Mc Donald misalnya, mempunyai 10,500 buah restoran di 50 buah negara di dunia manakala Kentucky Fried Chicken mempunyai lebih daripada 7,750 restoran di 58 buah negara. Fenomena yang berlaku ini merupakan salah satu daripada globalisasi yang melanda bidang pemakanan. Malaysia juga tidak terkecuali sebagai salah sebuah negara penyumbang kepada kemajuan francais makanan tersebut. Dengan kewujudan restoran serta francais makanan tersebut, rakyat Malaysia boleh menikmati hidangan yang enak serta tempat yang selesa yang disediakan pihak restoran walaupun harganya sedikit mahal berbanding restoran biasa. Perkhidmatan yang ditawarkan juga amat memuaskan memandangkan mereka telah menetapkan piawaian yang tinggi ataucara kerja yang positif dalam organisasi bermula daripada pekerja biasa hinggalahkepada pihak atasan.
Tidak hairanlah, perniagaan makanan ringan tersebut dapat bertapak dengan kukuh serta berkembang hingga ke hari ini. Kemasukan perniagaan makanan ringan daripada barat ini sebenarnya telah membuka banyak peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia. Hal ini seterusnya akan mengurangkan kadar pengangguran serta mengurangkan gejala sosial dalam kalangan belia. Selain itu,proses penyediaan makanan yang disediakan juga telah mendapat pengesahan status halal daripada pihak berkuasa. Namun begitu, terdapat juga kesan negatif daripada kemasukan produk asing tersebut. Dengan peningkatan jumlah restoran tersebut, pengusaha-pengusaha makanan yang berniaga samada melalui gerai atau restoran biasa akan mengalami kesukaran untuk mempertahankan perniagaan mereka.Walaupun ianya dilihat sebagai persaingan sihat, namun kerajaan juga harus memberi peluang serta ruang kepada golongan ini untuk memajukan industri makanan tempatan. Jika dilihat, ramai pengusaha-pengusaha yang tidak dapat bertahan lama dek kerana persaingan sengit yang terpaksa dihadapi dengan francais makanan dari luar Negara tersebut. Seiring dengan kemajuan teknologi, pelbagai alat serta mesin canggih telah Berjaya dicipta dalam bidang pemakanan ini.
Tujuannya tidak lain dan tidak bukan, adalah untuk memudahkan kerja serta urusan yang dilakukan oleh manusia biasa. Biasanya teknologi yang dicipta ini menjimatkan masa, tenaga, serta wang ringgit. Namun begitu, disebabkan ledakan teknologi ini serta kemasukan produk makanan yang diimport daripada negara luar, banyak makanan di pasaran diragui status halalnya. Contoh yang dapat diambil ialah status halal produk tenusu daripada negara luar yang diragui status halalnya kerana dikatakan menggunakan gelatin babi sebagai salah satu bahan adunanmdalam produk tersebut. Selain itu, kecanggihan teknolgi juga menyebabkan status hala layam mentah di pasaran diragui kerana terdapat laporan menyatakan ayam tersebut tidak disembelih dengan cara yang betul. Tambahan, ada laporan menyatakan ayam tersebut hanya dikenakan kejutan elektrik.

No comments:

Post a Comment